Organizującweselne przyjęcie, poza skomponowaniem menu musimy zatroszczyć się również o alkohol na stołach. Rzadko Pary Młode decydują się na rezygnację z weselnych trunków, a nawet, jeśli są niepijące, zwykle robią ukłon w stron w stronę weselnych gości. Zwykle jednak z wyborem alkoholu na weselną uroczystość związanych jest szereg dylematów, z których najważniejsze dotyczą rodzaju alkoholu i jego ilości. O ile sama kwesta ustawienia go naweselonym stole nie jest problemem – dzięki ślubnym zawieszkom każda butelko wygląda elegancko – to nikt nie chce, żeby alkohol miesiącami zalegał w piwnicy lub też, by o zabrakło.

 

Alkoholowe dylematy

Cena ślubnych trunków składa się na niemałą kwotę, która jest w stanie zrobić wyrwę w budżecie przeznaczonych na organizację ślubu. Dodatkowo, warto zastanowić się nad preferencjami smakowymi naszych gości, a także zrobić mały rekonesans, czy w ogóle po trunki będą sięgać. Warto przypomnieć sobie sytuację w których Para Młoda wspólnie z zaproszonymi gośćmi się bawiła oraz to, jakie alkohole wówczas wybierali. Można również wprost zapytać w jakich alkoholach gustują – chodzi wszak o to, by rozpieścić współbiesiadników.

W zależności od odpowiedzi, do wyboru mamy:

  • Wódkę – to najpopularniejszy trunek na weselach. Szacując niezbędną jej ilość, liczymy ok. 0,5 l – 0,7l na osobę (razem z poprawinami). Ponadto, do ilości zamawianych butelek należy doliczyć butelki rozdawane jako nagrody w konkursach (wraz z ozdobną zawieszką ślubną stanowią doskonały upominek) oraz dla osób na bramach około 10- 20 butelek (w zależności od specyfiki środowiska i zwyczajów).

    Wódkę serwujemy schłodzoną – idealną temperatura wynosi 8 do10 °C. Może być ona trzymana w kubełkach z lodem (czasami są na wyposażeniu weselnej sali). Czystą wódkę podaje się w kieliszkach bez nóżki, o pojemności od 25 do 60 ml, choć warto postawić na mniejsze kieliszki. Ten trunek jest idealny do przystawek i tłustych dań.

    Należy jednak pamiętać, że wóda powinna być dobra gatunkowo, sprawdzona i z pewnego źródła. Wesele nie jest bowiem czasem eksperymentów, zaś podjęcie ryzyka zakupu tańszego alkoholu niewiadomego pochodzenia może skończyć się tragicznie.

  • Wino– to alkohol, który coraz częściej pojawia się na weselnych przyjęciach. Obliczając ilość potrzebnego alkoholu, warto założyć, iż będzie to ok. 0,35 l. na osobę, w proporcjach pół na pół wino białe (ewentualnie różowe) i czerwone. Warto postawić na wina półwytrawne bądź wytrawne, bowiem słodkie wino w połączeniu z obfitym menu może sprawić, że kolejny dzień będzie bardzo ciężki.

  • Szampan- zgodnie z tradycją, po wejściu do sali weselnej gości wita się lampką szampana. Jest to również forma podziękowania im za przybycie. Najczęściej powitalny szampan jest wliczony w cenę menu weselnego, warto jednak o to dokładnie dopytać wynajmując salę. Jeśli to Młoda Para musi zadbać o szampana, warto kierować się zasadą, że jedna jego butelka wystarczy na pięć osób. Obok szampana powinien się pojawić jego bezalkoholowy odpowiednik (np. sok winogronowy) przeznaczony dla osób które nie piją alkoholu, a także szampan bezalkoholowy przeznaczony dla najmłodszych uczestników przyjęcia. Kieliszki z bezalkoholowym trunkiem można oznaczyć na przykład poprzez wrzucenie do nich owocu. Warto mieć również w zapasie 3-4 butelki więcej, aby nie doszło do sytuacji, że zabrakło szampana dla któregoś z gości. Taka butelka również może być nagrodą w organizowanych w trakcie wesela konkursach.

    Idealna temperatura szampana powinna wynosić 6-8°C, jest on podawany w wysokich i wąskich kieliszkach.

  • Kolorowe alkohole i piwo - wiele osób nie lubi wódki, nie gustuje również w winach. Dla nich warto mieć w zanadrzu taką alternatywę, jak: whiskey, brandy czy gin. Należy mieć około 4-5 butelek tego rodzaju trunków. Coraz częściej, szczególnie na weselach organizowanych tzw. wiejskim czy też industrialnym stylu, pojawia się piwo. Nie dość, że jest ono lubiane, to jeszcze doskonale schłodzi rozgrzane zabawą ciała. Najsmaczniejsze jest oczywiście to lane z beczki. Prawidłowa temperatura piwa powinna wynosić 8-10 °C.

 

Open bar lub barman

Jeśli samodzielnie mamy zadbać o alkohol warto wyznaczyć jedną osobę, która będzie odpowiedzialna za uzupełnianie zapasów – najczęściej jest to drużba. W sytuacji, kiedy alkohol jest wliczony w cenę wesela, warto ustalić z właścicielem rodzaje serwowanego alkoholu. Niekiedy Pary Młode decydują się również na otwarcie drink baru dla swoich gości – płacą wówczas za wypity przez weselników alkohol.

Opcją, po którą Młode Pary coraz częściej sięgają, jest też wynajęcie osoby serwującej alkohol – barmana (bez drink baru). Do atrakcji przez nich oferowanych – poza pokazem robienia drinków – należeć mogą także: lodowy bar, lodowe rzeźby bądź też lodowe kieliszki. Wynajęcie samego barmana to koszt od 500-600 zł. W zależności od serwowanych przez niego alkoholi i atrakcji dodatkowych, koszty te mogą wzrosnąć nawet do 3000 zł (i wyżej). Z uwagi na to, iż na rynku pojawia się coraz więcej firm, mających w ofercie takie atrakcje, warto dokładnie porównać ceny oraz przewidywany program.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Blog ślubny
Produkt dodany do listy życzeń